Shahnon.com
Home | About | Blog | Bahasa Melayu | Archives | Academic | Pictures | Store | Links | Contact

. books, movies, musics, social, politics, travel, photography, art, et cetera .

Tuesday, May 24, 2005

 

Shalala lala in the morningg...

Taken from ayu's blog :p

1) top three most visited websites :
-Malaysiakini.com
-Jeffooi.com
-Myspace/Friendster

2) top three favourite songs right now :
-Coldplay - Speed of Sound
-The Raveonettes - Sleepwalking
-Weezer - Freak Me Out

3) top three favourite food :
-Koey teow kerang
-home cook dishes
-McD (ha ha)

4) top three favourite drink :
-Lemonade
-Ribena
-Nescafe

5) top three indoor activities :
- reading
-watching dvds
-indoor football boleh tak?

6) top three outdoor activities:
-watch movie
-play football
-jalan-jalan cari makan.

7) top three accessories (that you own) :
-takde kot?

8) top three major expenses :
-makan makan
-magazines/books
-futsal

9) top four most important people:
-my parents
-the rest lets just keep it to myself :)

10) top three favourite hangout place:
-Subang Parade/anywhere in Subang Jaya
-my room
-SMSJ football field/Sports Planet,Sunway

11) top three things you do everyday :
-online
-read books/watch dvds/jalan-jalan (sementara masih menganggur)
-play football

12) top three favourite colours :
-blue
-orange
-yellow

13)Four things that can calm you down:
-listening to my favorite songs on winamp
-taking pictures
-vacation on a beautiful island
-watching my baby sis Aleeya jumping around and laughing

Bright Eyes ft. Emmylou Harris - We Are Nowhere, And It's Now

Sunday, May 22, 2005

 

Karnival Sure Kerj@,UM





Petang tadi sempat singgah Karnival Sure Kerj@ kat Dewan Kuliah Fakulti Sains, Universiti Malaya anjuran Jabatan Tenaga Kerja Kementerian Sumber Manusia. Mula-mula dengar perkataan 'karnival' tu terasa macam happening je event ni, tapi takde la ape sangat pun. Hahah. Booth pun tak banyak mane. Tak banyak company IT & multimedia yang datang. Tapi sempatlah jugak isi borang 'Electronic Labour Exchange' (Sistem Penjodohan Pekerjaan).
Lepas ni 'Karnival Sure ...' apa agaknya pulak?
The Raveonettes - Seductress Of Bums

Sunday, May 15, 2005

 

Quote of the day..


Here's another thought provoking quote by ex-PM, Tun Dr. Mahathir Mohamad which i found quite interesting from an interview with The Edge (week of May 16)
" Never trust your memory. If you see something interesting, write it down. If you have an idea, write it down. If you think that you can remember the idea, you are mistaken. Sometimes, you forget almost immediately. You even forget what you are going to say. But if you write it down, it will always be there. Except that sometimes i lose my notebook, then i forget. "

Previous quote by Tun Dr. M on this blog .

Saturday, May 14, 2005

 

Dear boring blog..


(pic source: "13 Mei: Sebelum dan Selepas" by Almarhum Tunku Abdul Rahman)

The caption reads; Gambar perarakan "kemenangan" di atas menunjukkan penyapu untuk menyapu orang-orang Melayu. Gambar bawah: Penyokong-penyokong Gerakan dalam mabuk "kemenangan".

(note: The opposition, Gerakan-DAP won the Kuala Lumpur state seat in 1969 general election. Gerakan was in the opposition at this time. KL was previously a state seat under the Selangor DUN.)

I almost forgot that yesterday was May 13th! (ha ha) It's been exactly 36 years after the bloody racial riot that shocked the entire nation. It reminds me to flip thru few pages of the book (13 Mei: Sebelum dan Selepas). I haven't finish read it though but i can tell you it's a good book, if you want to know more about the infamous racial riot of May 13th 1969.
Weezer - Beverly Hills

Monday, May 09, 2005

 

Bulan dan bintang di pagi Isnin blalala

Wasted time.
i cannot say that i was ready for this.
but when worlds collide,
and all that i have is all that i want.
the words seem to flow
and the thoughts they keep running.
and all that i have is yours.
all that i am is yours.
ohh...

Painted skys.
i've seen so many that cannot compare,
to your ocean eyes.the pictures you took
that cover your room,
and it was just like the sun
but more like the moon.
a light that cant reach at all.
so now im branded for taking the fall.
ohh...

so when you say forever,
can't you see you've already captured me

Bright Eyes - The Sun and The Moon


Friday, May 06, 2005

 

Asal Usul Marathon..

Saja nak share cerita ni kat sini sebab tak ada benda yang menarik untuk ditulis kat blog waktu ni. Dipetik daripada buku 'Nak ke Tak Nak (Kalau Hendak Seribu Daya)' oleh pakar motivasi terkenal Dr. HM Tuah Iskandar.
Kalau penulis lain yang tulis mungkin aku tak beli kot, tapi sebab Dr. Tuah yang tulis maka tergerak hati untuk nak baca. Dr. Tuah antara beberapa penulis yang aku kagum. Novel beliau yang aku beli 2 tahun lepas, 'Enrique: Mengundang Jauh', aku anggap antara yang terbaik dalam koleksi novel Melayu aku selain daripada '1515' oleh Faisal Tehrani dan beberapa lagi.
Ok, berbalik kepada topik asal. Ceritanya berkaitan dengan 'azam'.
"Tahu tak kisah Marathon? Siapa Marathon? Kisah ini berlaku pada zaman keagungan Greek dulu. Maknanya dah beribu-ribu tahun dululah.

Greek oleh sebab dia kerajaan yang kuat dan juga mewah dia menjadi target kuasa-kuasa besar yang lain. Suatu hari jiran Greek, Normandic datang hendak menyerang negeri ini. Orang Greek tak berapa pandai nak berperang, sebab mereka kebanyakannya petani, peniaga dan rakyat biasa. Bala tenteranya tak sekuat Normandic.

Jadi, bila orang Greek dapat tahu Normandic sedang bergerak ke negara mereka untuk menyerang, mereka kelam kabut. Maka bermesyuaratlah raja dan pembesar-pembesar negeri.

Kata seorang cerdik pandai, "Kita tak akan terlawan orang Normandic. Sebab mereka bukan sahaja kuat, malah zalim. Mereka sanggup bunuh sesiapa sahaja untuk capai matlamat mereka."
"Habis, apa kita nak buat?" tanya raja.
"Kita lawan," kata salah seorang ahli senat yang agak muda.

Akhirnya mesyuarat itu memutuskan supaya Greek jangan menyerah tapi lawan, sebab mereka akan hantar seorang utusan kepada kerajaan Sparta untuk meminta bantuan.

Maka dihantarlah seorang utusan bernama Marathon. Jarak antara Greek dan Sparta kira-kira Johor Bharu ke Muar.

Tugas itu diserahkan kepada Marathon, seorang anak muda biasa berdarah Greek.
Nak tahu apa Marathon buat? Sebaik saja dia mendapat arahan dia mula berlari menuju ke negara Sparta siang dan malam tak berhenti-henti selama berbulan-bulan. Marathon hanya berhenti rehat apabila dia terlalu letih dan terlalu haus atau lapar atau tidur, selebihnya dia berlari dan berlari. Dalam hatinya hanya ada satu - nak selamatkan negaranya.

Setelah berbulan-bulan akhirnya sampailah Marathon ke negara Sparta dan segera menghadap raja. Sebaik saja dia hulurkan warkah pertolongan raja Greek itu dia terus rebah dan mati.

Cerita Greek tak habis di situ. Kerajaan Sparta segera mengirim bantuan tetapi waktu itu Greek dah diserang habis-habisan kerana percaya bantuan akan sampai. Akhirnya, apabila Sparta sampai ke Greek, Greek sudah menang. Normandic telah dapat dikalahkan. Oleh siapa? rakyat Greek sendiri. Yang tadinya petani, peniaga dan rakyat biasa itu.."
(Bab 17 mukasurat 307)

Nak baca lebih lanjut kenalah beli.

Bright Eyes - First Day of My Life


Wednesday, May 04, 2005

 

Woohoo!~


gambar hiasan

New Mxpx album, Panic due out June 7th! =)

Tuesday, May 03, 2005

 

My thoughts were so loud I couldn't hear my mouth?

..I like songs about drifters - books about the same.
They both seem to make me feel a little less insane.
Walked on off to another spot.
I still haven't gotten anywhere that I want.
Did I want love? Did I need to know?
Why does it always feel like I'm caught in an undertow?

The moths beat themselves to death against the lights.
Adding their breeze to the summer nights.
Outside, water like air was great.
I didn't know what I had that day.
Walk a little farther to another plan.
You said that you did, but you didn't understand.

The World At Large by Modest Mouse


Lama tak copy paste lirik lagu.

Happy belated birthday to Amri(01/05) & Sara-Mirul(02/05)! =)

Archives

November 2004   February 2005   March 2005   April 2005   May 2005   June 2005   July 2005   August 2005   September 2005   October 2005   November 2005   December 2005   January 2006   February 2006   March 2006   April 2006   May 2006   June 2006   July 2006   August 2006   September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007   July 2007   November 2007   January 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]

 

 

 

 
shahnon.com © 2002 - 2009