Shahnon.com
Home | About | Blog | Bahasa Melayu | Archives | Academic | Pictures | Store | Links | Contact

. books, movies, musics, social, politics, travel, photography, art, et cetera .

Saturday, July 30, 2005

 

Untitled2

Picture's on the wall just waiting there to fall
Still remind me that painful holiday
can almost hear you say
Please don't miss me too long

What did I do wrong
Could've sung a different song you were my tune
Make my heart believe a want is not a need
And I'm all right without you
The days go by the nights don't change
The stars still spell out your name
I will wait for you

The world has let me down
Is it you're just not around
I've lost my reason all the memories
Every smile you gave to me you can keep them
The days go by the nights don't change
The stars still spell out your name

I will wait for you
I will wait for days go by
And still I will wait for you

Tearjerker by Fenix Tx

Lalalla..


Friday, July 29, 2005

 

Khairy on tv

Any of you manage to catch Khairy-Chua Jui Meng debate on TV3? Man, i like this guy, Khairy Jamaluddin (PM's son-in-law & the so-called most powerful 29-year-old-Malaysian). He was supremely confident and full of charisma.

Well, actually the reason i watched the TV3 debate was not much because of the topic debated; The NEP (National Economic Policy) Revival- but because of wanted to listen to him. I like the way he speaks, the way he clearly delivers his speech. Unlike his boss in UMNO Youth, Dato' Hisham, whom i thought was quite over-emotional on expressing views on the NEP during last week's UMNO General Assembly, Khairy was a little different, a more level-headed guy and I prefer to watch him on tv than any other senior UMNO leaders which i felt were rather boring, dull and full of same old rethorics. And yes that includes the current TPM Najib as well. Bosan.

I can say for now that he's definitely has a bright future in Malaysian politics. I wouldn't mind if he were to be the seventh or maybe even the sixth Prime Minister of Malaysia in future.

Ok, enough politics talk for now.

Have a nice weekend.


Thursday, July 28, 2005

 

Untitled

tensionnya.
---------------------------------------------------------------------------------


happy birthday kepada 'ratu posing' FCM! hehe. cik lyana shareen (dua dari kanan).

Semua orang! Jumpa di Melaka minggu depan ye! :)

[p/s: isk dah takleh terima tengok gambar sendiri berambut panjang. Huahahah]

Wednesday, July 27, 2005

 

Tun Dr. M & Srebrenica..

Sekali lagi saya teringin nak kongsi kat blog ni petikan menarik daripada mantan PM, Tun Dr. Mahathir_Mohamad. Bukan, bukan tentang isu AP yang sedang kecoh tak sudah-sudah ni. Tapi tulisan beliau dalam foreword buku 'Story of Srebrenica' oleh Isnam Taljic. Secara ringkasnya, 'Story of Srebrenica' ialah sebuah novel yang mengisahkan tentang pembunuhan beramai-ramai kaum Bosniaks (Muslim Bosnia) oleh rejim Serbia pada awal dekad 90-an dahulu. Saya masih tak sampai suku lagi baca buku ni, maka tak boleh nak bercerita panjang.
Sebahagian daripada petikan tulisan Tun Dr M.;

"Srebrenica, the name of a town that I can hardly pronounce, is now etched deeply into my heart. We all remember 9/11, the eleventh of September 2001, because on that day two aircrafts crashed into the twin tower of the New York World Trade Centre. 3000 people met a horrifying death. But in Srebrenica more than 13 000 Bosnian Muslims were slaughtered by the Serbs virtually in full view of the Dutch United Nations troops who were stationed there to protect them.

..13000 Bosniaks were slaughtered at Srebrenica. Yet today the world hardly knows and those who know hardly remember the systematic massacre in Srebrenica. The world had gone to war against the terrorism because of September 11. The world should have gone to war earlier for what the Serbs did must certaintly be considered an act of terror, deliberate and systematic acts of terror, acts of terror announced to the world as ethnic cleansing.

..Certaintly the response is different from the massacre of 6 million Jews almost 60 years ago. To this day, the holocaust is remembered and the world is forced to atone for it, excusing all Jewish crimes against Arabs wo are not guilty of even a single death in the holocaust."

Untuk bacaan lanjut bolehla cari buku ni kat Kinokuniya.
Kebelakangan ni saya sedang dalam usaha nak kurangkan beli buku. Ada dua sebab utama;
1) Banyak lagi buku-buku di rak tak terbaca! Yela sebab buku-buku yang baru beli lebih diutamakan dulu, mana taknye.
2) takde duit woi!
Maka tindakan seterusnya ialah untuk mengurangkan persinggahan ke kedai-kedai buku. kohkoh.
Other quotes by Tun Dr M in this blog;
All American Rejects - Dance Inside

Sunday, July 24, 2005

 

Uda dan Dara_

Uda dan dara
Bersumpah keramat cinta
Wajah seri terukir
Berbiduk hilir kasih

Uda dan dara
Bersanding tak berpelamin
Tempat yang berwali
Di laut malam saksi
Daraku nantikan abang
Emas ringgit membakar kita
Uda hamba tunggu angin lalu

Uda dan dara
Bersanding di pusara
Nisan yang bersabda
Keramat kisah cinta
Uda dan Dara nyanyian P. Ramlee dan Saloma
Aaah, gembiranya dapat tengok teater muzikal Uda & Dara arahan Dato' Rahim Razali kat Filharmonik KLCC petang tadi dengan sharain & dua orang kawan dia. Akhirnya dapat jugak masuk Dewan Filharmonik tu. Seriously, dalam gambar, dewan tu nampak luas giler banding dengan realiti. Hahah. Saya berminat nak ulas beberapa perkara tentang teater ini. Apa yang saya paling suka dalam persembahan tu ialah gabungan kombinasi tarian-tarian minang, inang, dikir, boria dan ada lagi kot lain-lain dan juga permainan seni tari silat yang menarik.
Jalan ceritanya sedikit berlainan daripada apa yang pernah saya baca, tapi tak kisah sangatlah pasal tu. Lagipun persembahan ini lebih berat kepada aspek muzikal. Janji kesuluruhan persembahan sangat menghiburkan! Syabas kepada seluruh pelakon dan krew persembahan. Bercakap tentang Uda dan Dara, teringat saya pernah tulis tentang topik ni dalam blog tahun lepas. Boleh check archives saya bertarikh, 6 September 2004. di bawah tajuk, 'Cerita Cinta'. Dalam blog entry tu, saya ada sentuh tentang isu;

"..Cerita kedua pula. Uda dan Dara karya agung Allahyarham Sasterawan Negara Dato' Usman Awang. Pasti ramai yang tahu atau paling tidak pun pernah dengar kisah cinta Uda dan Dara yang dikatakan sehebat karya Romeo And Juliet. Kisah cinta dua darjat Uda dan Dara ibarat si Uda pipit, si Dara enggang. Secara ringkasnya, rombongan merisik keluarga si Uda telah ditolak oleh ibu si Dara.

Kata ibu Dara, masakan pipit dan enggang bisa terbang bersama. Si Uda tidak putus asa, beliau berhajat untuk merantau ke negeri orang mencari rezeki dengan tujuan mendapatkan Dara. Kata Uda kepada ibunya, "Kalau ikan emas itu ringgit umpannya, dengan ringgit jugalah kita mengumpaninya.."

Dipendekkan lagi cerita, Uda kemudiannya jatuh sakit dan lumpuh. Kata Uda, "Berat kupikul sakit kutanggung, ibu, tetapi Dara hanyalah satu tak dapat ditukar ganti, tak dapat dijual beli. Jika begini penanggunganku kerana Dara, maka relalah hamba menerimanya." Akhirnya Uda pun meninggal dunia tak lama selepas itu.

Fast forward ke cerita Dara pula. Hari perkahwinan Dara dengan seorang jejaka kaya raya semakin hampir tetapi Dara sedikit pun tak inginkan dia. Dara semakin susut badannya. Lama kelamaan, dia pun meninggal dunia. Jenazah Dara dikuburkan bersebelahan Uda atas permintaannya sendiri." click untuk artikel penuh (6 Sept. 2004).

Bercakap tentang Uda dan Dara, tak boleh kalau tak cakap tentang Allahyarham Sasterawan Negara Dato' Usman Awang. Kalau sebut Usman Awang aka Tongkat Warrant pasti teringatkan puisi-puisi agung beliau. Antara yang paling saya kagum ialah, 'Melayu' dan 'Kekasih'. Belum pernah saya jumpa puisi cinta yang mempunyai bait-bait kata yang dapat menandingi 'Kekasih'. Pada saya karya sastera beliau terlalu tinggi nilainya.

Kalau Albert Einstein seorang genius dalam bidang sains, saya anggap Allahyarham Dato' Usman Awang seorang genius dalam kesusasteraan Melayu. Dulu dah pernah post puisi 'Kekasih' kat blog ni, tapi takpelah, nak letak lagi sekali.

Akan kupintal buih-buih
menjadi tali mengikatmu

Akan kuanyam gelombang-gelombang
menjadi hamparan ranjang tidurmu

Akan kutenun awan-gemawan
menjadi selendang menudungi rambutmu

Akan kujahit bayu gunung
menjadi baju pakaian malam mu

Akan kupetik bintang timur
menjadi krongsang menyinar dadamu

Akan kujolok bulan gerhana
menjadi lampu menyuluh rindu.

Akan kurebahkan matari
menjadi laut malammu
menghirup sakar madumu

Kekasih, hitunglah mimpi
yang membunuh realiti
dengan syurga ilusi.

Allahyarham Dato’ Usman Awang (1971).


Saturday, July 23, 2005

 

Silat & Lima tahun dahulu..

Secara tak sengaja terjumpa email lama dalam mailbox. E-mail ni kemudiannya diterbitkan dalam ruangan Surat Pembaca dalam majalah Seni Beladiri pada tahun berikutnya. Kelakar pulak bila baca balik. Suka hati je melibatkan nama persatuan silat dan nama sekolah dengan kandungan email ni. ehehe.
>To: azlanghanie[at]hotmail.com >
Subject: Silat Gayung Fatani >
Date: Tue, 05 Dec 2000 15:18:39 +0800
Assamualaikum saudara Azlan Ghanie,
Tujuan saya menghantar e-mail ini ialah kerana hati saya tergerak untuk menyaksikan sekali lagi aksi para pesilat Lincah Kebangsaan yang telah mengharumkan nama negara di negara Korea. Saya berasa amat berbangga dan kagum atas kejayaan yang dicapai oleh pesilat-pesilat daripada aliran Silat Lincah Malaysia. Kejayaan mereka yang mendapat tempat pertama dalam kategori disiplin dan persembahan yang disertai lebih daripada 60 seni beladiri yang lain menunjukkan bahawa seni silat ini adalah sesuai dan dapat diterima oleh semua bangsa di dunia ini.
Ini juga secara tak langsung telah menaikkan nama seni beladiri Melayu yang bernama Silat di kacamata dunia. Berbalik kepada tujuan saya di atas tadi, saya ingin memohon kepada Saudara Azlan jika terdapatnya video atau cakera padat tentang persembahan para pesilat negara di
Korea. Jika ada, saya sudi membelinya. Ataupun apa-apa artikel, gambar dan sebagai tentang persembahan para pesilat ini. Namun satu perkara yang saya masih berasa kesal tentang perkembangan silat di Malaysia ialah kurangnya publisiti daripada media-media akhbar,cetak,elektronik dan sebagainya.
Pada pendapat saya media tempatan memainkan peranan yang amat penting dalam mempertingkatkan lagi mutu seni beladiri tanahair. Sungguhpun begitu saya merasa kagum dan bangga dengan perjuangan ikhlas saudara Azlan mengembangkan lagi mutu seni beladiri tanahair terutamanya silat.
Setakat ini sahajalah saudara Azlan.Kerjasama saudara Azlan amat dihargai,sekian.
Shahnon bin Mohamed_Salleh,
Presiden Persatuan Silat Gayung Fatani,
Sek. Men. Keb. Subang Jaya.

Thursday, July 21, 2005

 

Mr. Livingstone, Youssef al-Qardawi & AIPAC

Livingstone blames UK foreign policy, defends Muslim cleric

LONDON, July 21 - Western "double standards" as well as decades of British and American interference in the oil-rich Middle East led to July 7 bombings, London Mayor Ken Livingstone said.

While denouncing the London attacks that left at least 56 killed, Mr. Livingstone said that Western countries have been interfering in the Middle East over fears of losing their fuel supplies.

"I think you've just had 80 years of western intervention into predominantly Arab lands because of the western need for oil. We've propped up unsavory governments, we've overthrown ones we didn't consider sympathetic.

Mr. Livingstone told BBC radio on Wednesday that the attacks would not have taken place if Western powers left Arab states free to decide their own fate after World War I. Some people have alleged that Sheikh Youssef al-Qardawi encouraged "suicide bombings" and manipulated the minds of the suspected London bombers.

"What Sheikh al-Qaradawi pointed out was, given that the Palestinians do not have jet fighters and do not have tanks, they only have their bodies to use. I do not think he is actually urging people to go out and become suicide bombers," Mr. Livingstone said.
more news

Kalau Mayor London, Mr. Livingstone ni jadi mayor kat mana-mana bandar di Amerika Syarikat memang dah lama dah kena pecat. Kemudiannya akan dituduh anti-semitik. Kalau tak kena pecat pun, lama-lama under pressure, akhirnya letak jawatanlah jugak.

Siapa tak tahu kuasa lobi AIPAC- American Israel Public Affairs Committee; yang sangat berpengaruh kat sana. Siapa jadi Presiden Amerika pun senang-senang mereka boleh tentukan. Sebab tu nak taknak calon-calon yang nak bertanding jadi Presiden Amerika mesti nyatakan sokongan terbuka kepada Israel dulu dalam siri kempen-kempen pilihanraya. Kalau AIPAC tak suka, confirmlah takkan menang. heh. Ok, tak berniat nak tulis panjang-panjang. Noktah.

[Sedang dalam proses menghabiskan buku Dr. Ang Swee Chai - From Beirut to Jerusalem.]


Wednesday, July 20, 2005

 

Perhimpunan Agung UMNO datang lagi.

Buat pertama kali rasa tak excited langsung nak tengok tv dengar para perwakilan sampaikan ucapan-ucapan perbahasan (atau dengan kata lain, retorik-retorik basi) ataupun ucapan Presiden UMNO, Dato' Seri Abdullah Ahmad Badawi. Umum tahu ucapan Pak Lah tak sehebat Mahathir. Mahathir boleh berdiri 2,3 jam atas pentas beri ucapan tanpa teks. Itu yang orang respect. Tapi kalau nak kira siapa paling hebat beri ucapan, tak boleh nak lawan Dato' Seri Anwar Ibrahim. Anwar memang jaguh pidato. Sesiapa pun boleh terpukau dengar ucapan-ucapan beliau. TAPI itu dulu. dulu.. Sebelum September 1998. Sekarang ni sorrylah.

Teringat masa zaman Tun Dr. Mahathir dulu, selalu bersemangat nak dengar ucapan penggulungan Presiden UMNO (hari terakhir perhimpunan). Seolah terasa macam ada amanat yang sangat penting yang hendak di sampaikan oleh pemimpin negara, pemimpin umat Melayu di Malaysia. Salah satu faktor lain ialah mak saya memang staunch supporter Dr. Mahathir. Sama negeri kelahiran & sama sekolah lagi. Maka tempias-tempias tu sedikit sebanyak terkena kepada anaknya.

Tapi sekarang ni feel tu tak ada, kalau ada pun tak macam dulu. Sebab apa? Tengoklah berapa ramai pemimpin-pemimpin tertinggi UMNO yang bergelumang dengan tahi rasuah. Pastu nak harapkan mereka ni pulak bercerita panjang lebar tentang nasib, masa depan dan halatuju bangsa Melayu? Samalah macam ayam. Berkokok berdegar-degar, tak sedar atau buat-buat tak perasan ekor penuh taik.
Dah bosan dan naik meluat dengar cakap-cakap Agenda Melayu, memperkasakan bangsa Melayu, memartabatkan sosioekonomi Melayu dll yang datang bermusim setiap kali hadirnya perhimpunan UMNO. Di awal 90-an dulu, terma 'Melayu Baru' tiba-tiba jadi sebutan ramai. Naib Presiden UMNO dan Menteri Besar Selangor ketika itu, Tan Sri Muhammad Muhd Taiblah yang menjadi jagoan dalam kempen agenda 'Melayu Baru'. Yang terkini, ungkapan 'Melayu Glokal' (Global & Lokal) yang diwujudkan oleh TPM, Dato' Seri Najib Tun Razak.
Bila Pak Lah nak banteras politik wang, ramai pemimpin-pemimpin UMNO yang sambut dingin atau tak bersemangat. Sebab memang ramai di kalangan mereka yang main duit pun. Ramai pemimpin UMNO yang duduk di kerusi Majlis Tertinggi yang main duit. Semua orang tahu. Tak kena dakwa sebab tak cukup bukti- Pak Lah yang cakap ni. Bila bapak dah korup, macam mana nak ajar anak-anak supaya jangan korup? Habis berkurap semuanya. kohkoh. Kesian Pak Lah, kelihatan seolah beliau seorang je yang Mr. Clean dalam UMNO. Saya sedang menantikan UMNO generasi Hishamuddin, Khairy dan lain-lain pemuda generasi sekarang mengambil alih tampuk kepimpinan. Lebih kurang lagi 10 tahun akan datang.
Sekian catatan ringkas saya.
[pic credit: UMNO-Online.com]

Tuesday, July 19, 2005

 

The Everglow

Latest random pic: nadia's birthday party last Saturday.

nadia on the keyboard, jamalee& rizal
--------------------------------------------------------------------------

"Mae: The Everglow is a must-have in anyone's music library. I haven't been this amazed and impressed by a record in a long time. Mae is a band I wish I could share with the whole world; they are just incredible. This record keeps you interested from start to finish. If you don't have it, get it;" ..online review

Ooh.. I'm so in love with The Everglow which I regard as currently the best album of 2005 in my collection. Fully Recommended! 5 Bintang. :)
Ok. Actually I've got nothing to write. I'm just wasting my time updating this blog. SoOo, later everyone.

Saturday, July 16, 2005

 

Beautiful song..

When you try your best but you don't succeed
When you get what you want but not what you need
When you feel so tired but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you cannot replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
Tears stream down your face
And I

Tears stream down your face
I promise you I will learn from my mistakes
Tears stream down your face
And I

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

Fix You by Coldplay

Happy birthday to Nik Faris! wuhoo.
Aku yang masih 21 tahun. :p

Tuesday, July 12, 2005

 

Kay Ell See See

Yay, finally i've got a reason to go to KLCC today! I mean, to Kinokuniya lah to be exact. Takde kerja saje2 nak pegi KLCC sorang-sorang. And so i bought a new book, a 'travelogue novel', 'Hatiku Terluka di Bukhara' by Wan Hashim Wan Teh (currently MP for Grik). [Bukhara in Wikipedia] I was meaning to buy Faisal Tehrani's new award winning novel, 'Advencer Si Peniup Ney' as well but was short of a few ringgit. Daymnn. Tu lah tak plan awal-awal.

Anyway, I met my client there for my first ever freelance design project. Well, although it's a sub project being given to me, tak kisah la sangat, at least I have some serious business to do for the moment and i'm looking forward to start work now! Hiyah!

Damn it, t-shirt futsal Catalans tak siap lagi. tension betul dengan kedai tuh. Janji 2 minggu. Ni dah masuk sebulan dah ni. Rilek kawan-kawan. Harap-harap by end of this week la the latest. *sigh*
Melly Goeslaw ft. Evan - Tentang Dia

Saturday, July 09, 2005

 

Umrah & Ziarah Makkah & Madinah


i - Masjid Al-Nabawi, Madinah Al-Munawwarah (Subuh)


ii - Masjid Al-Nabawi (Asar)


iii - Masjidil Haram, Makkah Al-Mukarramah
[Semua gambar i,ii,iii diambil dari bilik hotel]


iv - Jabal Uhud, Madinah (tempat peperangan kedua Rasulullah dalam sejarah Islam. Perang Uhud)


v - Jabal Rahmah (tempat pertemuan Nabi Adam dan Hawa.
Ramai orang berdoa untuk dapat jodoh & kebahagiaan rumahtangga kat sini. :)


vi - Ladang Unta, Makkah (Apa agaknya dua Pak Arab ni tengah sembang :p)


vii - Kota Makkah. depan Masjidil Haram
(nampak ada burung terbang rendah?)


viii - Pak Arab termenung depan Pizza Hut. depan Masjidil Haram.
(reflection masjid & seorang hamba Allah memegang kamera kelihatan dalam gambar ni)

Masya Allah, damai, tenangnya hati bercampur macam tak percaya, macam mimpi rasa bila dah sampai ke dua kota suci Al-Haram Makkah dan Madinah (Kota yang diharamkan untuk orang bukan Islam). Tenang je rasa walaupun suhu di sana lebih kurang 41 darjah Celcius! Pakai sunglasses pun tak dapat nak menghalang cuaca yang sangat panas. Apa lagi kalau beli sunglasses yang 10 Riyal cuma (lebih kurang RM10). hehe.. Tapi lama-lama dah jadi biasa dengan cuaca panas macam tu. Sempat tinggal 3 malam di Madinah dan 6 malam di Makkah.
Rindu rasa nak datang lagi. Rasanya sape yang pernah pergi mesti rasa macam tu jugak. Teringin nak datang lagi. Moga-moga ada rezeki lagi satu masa nanti insyaAllah. Kat Makkah, dalam hotel yang sama, pakej umrah yang sama, terjumpa ex-lecturer MMU. Ustaz Salahuddin dengan isteri dia. Sape budak engine rasenye kenal kot dia ni. :)
Syukur Alhamdulillah selamat pergi dan kembali..
Masjid Al- Haram di Makkah dan Madinah ialah kawasan larangan mengambil gambar. Maka sebab tu takde gambar dalam masjid kat sini.

[Nota: Blog entry ni tak bertujuan nak riak. Hanya semata-mata berkongsi gambar-gambar di tanah suci Makkah & Madinah.]
All images are copyrighted© Shahnon.

Archives

November 2004   February 2005   March 2005   April 2005   May 2005   June 2005   July 2005   August 2005   September 2005   October 2005   November 2005   December 2005   January 2006   February 2006   March 2006   April 2006   May 2006   June 2006   July 2006   August 2006   September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007   July 2007   November 2007   January 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]

 

 

 

 
shahnon.com © 2002 - 2009