Shahnon.com
Home | About | Blog | Bahasa Melayu | Archives | Academic | Pictures | Store | Links | Contact

. books, movies, musics, social, politics, travel, photography, art, et cetera .

Friday, March 24, 2006

 

Aku, DiGi & Gubra


Gubra!

Wuhoo! I 'won' two Gubra movie passes! Thanks to DiGi Rewards. hehhe.
Can't wait to watch! :D

Tomorrow's event - KL International Book Fair 2006 - PWTC.

Sigur Ros - Gong

Saturday, March 18, 2006

 

Johan Jaafar on Malay films & literature

I can't help but just fully agree with everything that has been written by Johan Jaafar in his weekly NST column, Point Blank. Nevermind the fact that most of what he wrote was on Brokeback Mountain.

"..We have many great novels published since the first Malay novel Hikayat Faridah Hanum appeared in 1925. We have hundreds of great short stories written in the history of modern literature. And the Malays have a repertoire of marvelous myths, legends and court narratives that need to be retold in a different medium.

Yet, our filmmakers are ignoring them and creating ludicrous scripts meant for imbeciles. Which is sad.

During the golden era of Malay cinema, directors used stories from Sejarah Melayu, Hikayat Hang Tuah, and folk stories like Puteri Gunung Ledang, Anak Buluh Betung and Bawang Putih Bawang Merah. Even bangsawan stories were adapted to film. Some of the best period comedies of P. Ramlee were adapted from Malay comedic traditions like Nujum Pak Belalang and Musang Berjanggut.

I cannot understand why novels by A. Samad Said (Salina), Usman Awang (Tulang-tulang Berserakan), Abdullah Hussein (Interlok), Arenawati (Sandera), Adibah Amin(Seroja Masih Di Kolam) and Khatijah Hashim (Merpati Putih Terbang Lagi) are not filmed.

Why not adapt short stories by Keris Mas, Ishak Haji Muhamad, Shahnon Ahmad and Anwar Rithwan? In fact there are many short stories in English that are ripe for the picking. These are Malaysian stories that reflect our very own values and worldview.."

I salute Mr. Johan Jaafar for such an insightful writings. I just wish there are more people like him in the industry. I guess that in Malaysia, filmmakers just don't really appreciate Malay literature that much. Such a sad story indeed. What a shame even a former war-torn poor nation of Cambodia (a country which there are still millions of active landmines) could make a movie, 'Neak Sre', from an adaptation of Shahnon Ahmad's famous novel, 'Ranjau Sepanjang Jalan'. Iranian movies were nowhere to be heard of, say 20 or maybe 10 years ago. Look at them now. Perhaps, maybe we could learn a thing or two from these countries. Where are our film industry heading now? Try ask our famous Prof. Madya.

On another note; I'm waiting for Amir Muhammad's semi-musical documentary film, Lelaki Komunis Terakhir . I bet it could possibly be another controversy, people would think like; ahh the Communists were the bad people, always be seen as the nation's enemy and now there's this fellow producing a film on the life of Chin Peng, ex- Secretary General of the Parti Komunis Malaya. Whaat is he trying to prove? But it came a bit quite a surprise as the film came out lulus 100% tanpa potongan by our Film Censorship Board (LPF). Perhaps the LPF are trying to be more liberal now, which i think is good for the growth of the industry (oh suddenly the famous Yasmin Ahmad's - LPF issue comes to mind). I guess if it's not directed by Amir Muhammad, maybe i wouldn't be interested enough to go and watch it. Well, let's just wait for the movie. I wouldnt want to comment much on it.

Personally i would much prefer if someone would make a movie say on Dato' Onn Jaafar for instance or any other pre-independence national leaders. Why oh why there hasn't been any film on these historic events lately.. save for Lt. Adnan, Embun, Paloh, Bukit Kepong.

haih.. think i should stop now. so later folks.


Friday, March 17, 2006

 

'Princess' & keluarga diRaja Al-Saud

Dah lama aku nak tulis sesuatu pasal buku 'Princess: An Appaling Indictment of the Treatment of Women in Saudi Arabia', tulisan Jean P. Sasson yang aku habis baca dua bulan lepas. Memandangkan aku tak berniat nak tulis satu book review lengkap, aku nak petik sedikit je tentang salah satu kemusykilan aku daripada dulu berkenaan kekayaan negara-negara Timur Tengah dan kekuatan teknologi senjata moden mereka.
Dulu aku hairan negara-negara Arab di Timur Tengah (secara khususnya negara-negara Arab monarki), kaya dengan sumber minyak, tetapi kenapa mereka tak laburkan sebahagian daripada kekayaan mereka itu dalam bidang ketenteraan dan persenjataan, kerana umum tahu bahawa hanya Israel yang mempunyai kekuatan teknologi ketenteraan yang paling sofistikated dan moden di rantau Timut Tengah.. Aku mendapat jawapan tersebut di dalam bab terakhir buku tersebut.

"The war (Perang Teluk 1991) was so dreaded came and went. Our men fought and died, but i heard from Kareem that many of our soldiers had not fought bravely. In fact he Allies (gabungan tentera bersekutu Amerika-Arab Saudi-Kuwait & beberapa negara Arab lain vs Iraq-Jordan) had found it necessary to invent tactics to ensure that we Arabs were not offended when the truth about our warriors was revealed. My husband blushed when he told of Saudis running away from, instead of towards, the enemy..

Asad gave his opinion that we should not feel shame but relief at this assessment. A strong military would be a risk to our very heads; the throne could not survive a precise military machine. In the Arab world, a capable military overthrows monarchies.." - Seperti mana yang telah terjadi kepada kerajaan monarki Mesir, Libya, Iraq dll yang telah digulingkan pada pertengahan kurun ke 20.

Certainly, our ruling family is sly and purposely keeps the Saudi soldiers slovenly and far from his peak."
..Pelik dan terkejut masa mula-mula baca. Kalau betullah itu hakikat sebenarnya. Keluarga Al-Saud yang memerintah hidup dan memerintah takut dengan bayang-bayang sendiri. Tak hairanlah jugak, semua kerajaan monarki Arab ini adalah pro-Barat. Aku lega kerana dalam sistem demokrasi dan pentadbiran kerajaan Malaysia yang hampir merupakan fotostat daripada kerajaan kolonial British, iaitu tentera dan polis kita tidak memainkan peranan dalam urusan pentadbiran negara dan politik dan terletak di bawah kuasa kementerian-kementerian yang berkenaan dan dengan demikian hal rampasan kuasa tidak mungkin akan berlaku.
Tidak seperti Filipina, Thailand dan kebanyakan negara-negara kepimpinan diktator di Afrika di mana tentera mereka boleh campur tangan dalam hal ehwal politik dan urusan negara jika keadaan mengizinkan. Dan boleh melancarkan coup de' tat jika situasi dalam negara tidak terkawal.

Wednesday, March 15, 2006

 

coretan ringkas - Kapitalism, free trade & globalisasi Barat..

Kebelakangan ni isu pembatalan kontrak 6 pelabuhan Amerika oleh Dubai Ports, pembelian saham syarikat telekomunikasi Thailand, ShinCorp oleh agensi pelaburan kerajaan Singapura, Temasek Holdings (kedua-duanya berkait rapat dengan isu keselamatan negara) dan sistem ekonomi bebas Amerika menarik minat aku.

Gagasan ekonomi kapitalis, free trade, globalisasi Barat yang dilaung-laungkan mereka, hanyalah bersifat berat sebelah yang mana hanya menguntungkan mereka semata-mata dengan tujuan untuk meluaskan empayar ekonomi Barat di dunia, khususnya di negara-negara membangun dan negara dunia ketiga. Amerika yang selama ini dibobrokkan dengan kebebasan sistem ekonomi mereka ternyata tidaklah sebebas mana yang disangka. Hipokrasi dan talam dua muka mereka semakin lama semakin jelas dipertontonkan di khayalak umum.

Sistem ekonomi bebas yang menjadi asas ideologi negara Barat yang dilaung-laungkan mereka sejak sekian lama, kini menjadi umpama senjata makan tuan, apabila isu baru-baru ini iaitu apabila sebuah firma dari Dubai untuk menguasai 6 pelabuhan di Amerika telah ditentang oleh ahli-ahli Kongres daripada parti Republican atas alasan keselamatan. Apabila bilionnair terkaya Asia dari India, Lakhsmi Mittal ingin membida sebuah syarikat pembuatan besi di Eropah, beliau mendapat tentangan kuat di sana semata-mata kerana beliau orang Asia? (Time)

"They (Americans) are contravening their own principles in this respect," UAE Central Bank governor. -- IslamOnline.net

Ternyata Barat tidak dapat menerima sistem ekonomi bebas yang mereka perjuangkan selama ini apabila muncul pemain-pemain baru dari negara-negara Timur terutama sekali dari India dan China yang telah mula menyaingi pasaran dunia. Rupa-rupanya mereka sendiri takut dengan sistem ekonomi yang mereka cipta sendiri.

"The West has got to recognize that globalization, formerly a one-way street, now carries heavy traffic from the East.." Time magazine reader.

Bekas ketua editor NST, A Kadir Jasin pun ada menulis dengan lebih terperinci tentang isu yang sama di blognya.

Artikel terbaru Isham di Malaysiakini yang dipetik oleh laman web Marhaen ini cukup menarik minat aku. 'Iran dan Hegemoni Dollar'. . Aku mula sedar bahawa terdapat kemungkinan jatuhnya sistem ekonomi kapitalis yang berkait rapat dengan kejatuhan nilai Dollar Amerika yang pernah ditulis oleh Hishamuddin Rais satu masa dahulu (tak dapat nak cari balik artikel tu). Sememangnya Isham tak pernah mengecewakan dalam setiap penulisan beliau tentang isu-isu semasa dunia dari perspektif beliau.

Artikel terbaru Isham Rais;
Najib, Minyak dan Senjata


Sunday, March 12, 2006

 

Sunday thoughts & Faisal Tehrani..

Ah, I love Sundays (well, who doesn't, right?). There's always a few good articles to read while having bihun goreng for lunch. Be it from a Malay or English papers. Here's one of it. From the NST magazine, Sunday People section;

Her name's Read. Helen Read. Ms. Read loves to read. Here are a few excerpts of the article;

"..At any one time she may be in the middle of as many as four books of various genres.

She can easily finish one book a week while a thin book of about 200 pages can be devoured on a Sunday.."

Whoao, she could read four books at a time! Okk, i think i could learn something from her. Finally, there's someone i could relate with and try to emulate. ya know, there could be close to 20 books on my bookshelves that i haven't read or still pending to read(!) and yet i keep on buying and buying more books for almost every month. The latest was a second hand book, 'A Fortune-Teller Told Me: Earthbound Travels in the Far East by Tiziano Terzani' for only RM10, the one i'm currently reading and another one is an old second hand book by Nobel Prize author, Sir V.S. Naipaul, 'Among The Believers - An Islamic Journey'. There are few similarities between these two books, especially of their writings about their travel to the far east and other Asian countries, of which i don't intend to elaborate more for now. You could google them or search thru Amazon.com for a book review or anything related. :p

You know how it is. You see a good book and you just have to buy it,” she says.

I must say that I feel exactly like she did. Though how hard i try to refrain myself from visiting bookstores, i just knew that - it's not that easy. heheh. And you know what, i just renewed my MPH membership card. So, yeah.

Last but not least, fyi, the KL International Book Fair 2006 is coming to town! It will be held from 24th March to 2nd April at PWTC. I've been to the previous two KLIBF, so definitely i won't miss this one, insyaAllah.

---------------------------------------------------------------------------------

Cerpen hari Ahad:
Sultan Alauddin belajar tasauf
oleh Faisal Tehrani

Hari inilah buat pertama kalinya saya baca cerpen dalam ruangan Sastera Mingguan Malaysia. Hanya semata-mata disebabkan oleh penulisnya - Faisal Tehrani. Seorang penulis muda yang sangat saya kagumi. Dalam dunia penulisan dan sastera Melayu moden di Malaysia ni, beliau bolehlah diibaratkan macam Mawi.

Tak ramai penulis yang saya jumpa boleh menggarap sesuatu cerita daripada sumber dan fakta sejarah dan mengolahkannya kembali dalam bentuk fiksyen dengan penuh berkesan, menjiwai dll dll. (Saya tak pandai nak guna ayat apa paling sesuai nak gambarkan). Saya tak maksudkan cerpen ini sahaja, tetapi menyebut secara umum. Teringin nak melihat karya penulisan beliau difilemkan ataupun mungkin di pentas teater, terutamanya novel yang telah menaikkan nama beliau, '1515'..

All i can say is that, Faisal Tehrani is definitely in a class of his own..


Friday, March 10, 2006

 

Subang Storm..

The Star: 30 minutes that spelt chaos
SUBANG JAYA:
Residents in this densely populated suburb outside Petaling Jaya thought a hurricane must have swept across their neighbourhood when a freak storm that lasted 30 minutes uprooted trees, blew off roofs, toppled over lampposts and caused chaos..
more news
God, seriously that was the worst storm that i've ever experienced in my whole life! I was on my way driving back home from Carrefour, when the 'freak' storm happened. Although Carrefour is only about a kilometer away from my house but still, it was so damn scary. I could barely see the car in front of me. Branches were everywhere by the road sides, the sound of the wind was even more creepier. And when i got back home, the lights were blinking and 'buzz'ing many times before it totally went off. It was like in some Hollywood horror flicks i tell you!
And later my house was blacked out for nearly 24 hours.
Take a look at these photos. Giler sial. Few weeks ago, Shah Alam got hit by its worst ever flood, and yesterday was Subang Jaya's turn to feel the 'wrath of god'..


Subang Parade

Bandar Sunway


Ridzuan Condominium, Bandar Sunway


SS14, Subang Jaya (All photos courtesy of TheStar)
Click for more photos..
Even the khatib today mentioned about the storm during the Friday prayers sermon. hmm. Mintaklah dijauhkan bala dari Allah..

Wednesday, March 08, 2006

 

Tagtagtag..


Fraser's Hill

>> Fotopage updated! :)
---------------------------------------------------------------------------------
Sorry Bali, lambat skit buat menatang tag ni. hehe. Orite2, so here goes.
4 Jobs
1. pemakan gaji di sebuah syarikat swasta di ibukota
2. penulis blog
3. pembaca buku, novel, majalah & suratkhabar.
4. pengkaji dan penyelidik sambilan.

4 Movies that i like (latest)
1. Wallace & Gromit (Curse of the Were-Rabbit)
2. Pride & Prejudice
3. Syriana
4. Oliver Twist

4 Places I've lived
1. Subang Jaya
2. Cyberjaya
3. Alor Setar
4. Subang Jaya

4 Favourite TV Series
1. My So Called Life (Claire Danes berlakon)
2. Channel 11 Astro boleh?
3. saya tak tengok tv series lah. hoho
4. Sama seperti di atas.

4 Places I've Been On Vacation (latest)
1. Fraser's Hill, Pahang
2. Singapore
3. Johor Bahru
4. Padang & Medan, Sumatera

4 blogs I visit daily
1. Jeff Ooi
2. Farhan
3. wanie
4. Hishamuddin Rais

4 of my Favourite foods
1. nasi briyani ayam yang sedap
2. kuey teow kerang
3. nasi lemak sambal sotong
4. Pizza Hut. boleh?

4 Places I'd rather be (kalau ikutkan nak list down 40)
1. Machu Picchu, Peru
2. Columbus, Ohio
3. Taj Mahal, Agra
4. Paris

4 albums i can't live w/o
1. Coldplay - X&Y
2. Mew - And The Glass Handed Kites
3. Mae - The Everglow
4. Travis - Singles (2005)

4 vehicles i own
1. 'Peugoet extreme' mountain bike (1999)
2. Proton Wira
3. KL Monorail boleh?
4. KTM Komuter?

Kiroro - Mira e

Tuesday, March 07, 2006

 

..dalam nada semi-puitis II

..sambungan (oleh Affendi Salleh)
Penceritaan semula (dalam nada semi-puitis) hal-hal yang berkaitan dengan jiwa kacau

Didi dan Gogo (Extended version)
'Seperti pesakit jiwa dalam drama therapy yang tak mahu keluar dari wataknya.
''Siapa yang kau maksudkan? Akukah?''
Seperti jiwa yang telah melangkah keluar dari Jasad-nya dan tak mahu bersatu kembali.
''Ya, betul, akulah yang kau maksudkan itu.''
Mengapa begini? mengapa kau berusaha untuk meruntuhkan kewujudan diri sendiri dan mencantumkannya kembali dalam aturan yang berlainan?''
'Kerana aku tak ingat bagaimana untuk percaya kepada diri sendiri.'
''Mengapa? Mengapa tak percaya?''
Kerana aku terlalu kerap menukar fikiran yang terlalu kerap menukar diriku.
''Jadi diri dan fikiran kau itu adalah dua entiti yang berasingan?''
"Bukan berasingan. Tapi terpecah."
''Terpecah bagaimana?''
"Terpecah seperti Jiwa yang telah melangkah keluar dari Jasad-nya dan..."
''Ya, aku tahu, aku tahu.''
"Kau perlu tahu satu perkara lagi mengenai fikiranku."
''Apa dia? Apa dia?''
Yang ianya bukan berasal dari, oh, diriku sendiri.'

Satelit-satelit di langit mendapat isyarat dari 6.5 bilion bintang dari 6.5 bilion galaksi yang berlainan, sebutir bintang untuk seorang manusia. Isyarat tersebut dipancarkan pada Kesedaran manusia di muka bumi ini dan isyarat tersebut kita gelarkannya: Fikiran. Dan fikiran yang aku terima ini datangnya dari sebutir bintang yang sudah tua, sudah nyanyuk. Tua dan nyanyuk dan terlupa namanya sendiri.
Tiga Kisah Melankoli daripada Tiga Objek Angkasaraya
i. Dunia ini begitu muring, begitu sedih
Ada satu satelit di ruang angkasa yang sudah bosan dengan nasib planet yang dikelilingi kerana tak putus-putus ia menyaksikan penghuni planet itu menukar warna dunianya dari biru kepada merah, dari hijau kepada merah, dan satelit itu mengambil keputusan untuk mengkhianati orbitnya dania mahu hanyut ke ruang angkasaraya yang hitam gelap, dan satelit itu berulang-ulang berbisik kepada dirinya, 'mujur memori dicipta bukan untuk kekal selama-lamanya.'

ii. Dunia ini begitu keliru, begitu kelabu.
Ada sebutir asteroid yang menghempas dirinya di dada lautan Pasifik dan membawa kemusnahan yang melenyapkan separuh penghuni bumi, dan Batu Kecelakaan adalah nama sumpahan yang digelarkan kepadanya, tetapi sebelum ia terhempas dan meledakkan bencana;
asteroid itu sempat menjerit. 'hey manusia! Ruang angkasa ini terlalu luas! Kebarangkalian untuk kita bertembung hampir mustahil! Tetapi mengapa kita ditemukan?! Mengapa aku tiba membawa kelaknatan?! Jawapannya ada pada dirimu sendiri!'

iii. Dunia ini begitu indah, begitu indah.
Ada sebutir bintang yang disayangi bernama matahari, yang setia bertugas dari detik lahirnya hingga saat matinya, tanpa raguragu ia hanya perlu menjadi dirinya sendiri, melimpahkan cahaya dan haba, dan sembilan planet di bawah jelajah cahayanya girang dengan kehidupan, hidup kegirangan, menerusi cahayanya bintang itu berlagu, 'tutuplah dukamu wahai manusia, izinkan aku menari dalam hatimu, usahlah gusar, usahlah gusar.'
oleh Affendi Salleh
Tamat.

Sunday, March 05, 2006

 

..dalam nada semi-puitis

Blog entry hari ni adalah himpunan beberapa short stories karya Affendi Salleh yang dipetik daripada majalah Off The Edge, section Short Stories. Buat pertama kali ada ruangan penuh Bahasa Melayu dalam majalah Off The Edge ni. Aku kagum gila dengan penulisan kreatif dia, yang aku anggap susah hendak diklasifikasikan sebagai penulisan genre apa.
Anda boleh kata ianya penulisan kreatif sastera moden, neo-literasi Melayu atau apa-apa saje lah mengikut citarasa anda. Umpama muzik punk moden berwajah boyband, indie ataupun post-rock oleh band-band yang lahir bagai cendawan yang tumbuh selepas hujan yang semakin susah untuk kita klasifikasikan secara khusus genre muzik apa yang mereka mainkan.
Ada 20 short stories dalam penulisan Affendi Salleh ni, tapi aku pilih beberapa yang aku suka. Tarik nafas panjang-panjang sebelum baca. :)
Penceritaan semula (dalam nada puitis) hal-hal yang berkaitan dengan jiwa kacau.
Persediaan
Sebelum kau teruskan bacaan ini, pastikan yang kau benar-benar kenal siapa dirimu sendiri. 'Kenal' dalam erti kata kenal yang akrab, kenal yang tahu,kenal yang tiada ragu-ragu - seperti kau kenal matahari dan cahaya dan air dan lautan.

Tetapi oleh kerana mengenalpasti diri sendiri adalah satu kepastian yang sentiasa mahu dielakkan (kita semua faham mengapa) maka kau dibenarkan membuat Penyamaran. Kau dibenarkan membaca penulisan ini sebagai orang lain; pilihlah apa jua identiti samaran - saintis, penyair, penyamun, politikus, diktator, djinn, syaitan, malaikat - asalkan kau benar-benar kenal identiti yang dipilih.
Cuma perlu diingatkan bahawa di penghujung penulisan ini, kau akan mendapati identiti yang dipilih akan berusaha untuk melupakan Diri yang memilihnya; iaitu engkau. Tak mengapa, usah gusar, kerana nanti kau tak akan ingat apa yang kau pilih untuk kau lupakan.

Nasihat 1
Murid: "Mengapa ada halia tergantung di hujung hidung cikgu?"
Cikgu: "Supaya mudah saya terbersin, dan bersin akan mengingatkan yang saya ini masih lagi hidup (orang mati tak boleh bersin)."
Murid: 'Berikanlah nasihat-nasihat lain untuk menjalani kehidupan ini."
Cikgu: 'Baiklah'
/ Kalau kau boleh jadi apa sahaja yang kau mahu kau tetap akan bermurung /Semua wang dalam dunia ini tak dapat membeli kebenaran yang kau inginkan / Hati yang ringan adalah hati yang hanya menampung jirim-jirim Kebahagiaan / Satu campur satu adalah berapa pun yang kau mahu /
Jangan pedulikan hasutan Kera Hasad Dengki sebaliknya dengarlah nasihat Sang Kancil Sopan Santun / Di dalam syurga semuanya baik-baik belaka / Di dalam neraka adalah neraka dan cuma neraka sahaja / Berhentilah menonton siaran Televisyen Dusta sebaliknya dengarlah sahaja berita Radio Gula-Gula / Sentiasa bagus untuk menjadi bagus daripada menjadi apa sahaja /
Jangan takut kepada Takut, sebaliknya sapukannya atas sepotong roti dan makan dengan mentega berjenama Pura-Pura Berani, setiap pagi, setiap hari, selagi kau hidup /
Nasihat 2
Murid: Selain daripada nasihat untuk menjalani kehidupan, apa lagi yang cikgu boleh pesankan?
Cikgu: Saya boleh berikan anti-nasihat kepada kehidupan.

/ Kau mahu percaya yang masa lampau tak akan kembali tetapi kini kau lihat sejarah berulang-ulang / Kau mahu percaya yang bumi ini bulat tetapi tiada siapa yang mahu membawa kau ke luar orbit dan menyaksikannya sendiri / Kau mahu percaya kepada ketulusan hati manusia tetapi kau lihat tamadun kemanudiaan terbina atas sumpah dan dusta /
Kau mahu percaya dunia ini adalah pentas keceriaan tetapi kau tahu adsurditi para pelakonnya tak ubah seperti penunggu-penunggu Godot / Kau mahu bebas dari penjara Keliru ini tetapi di luar sana adalah satu penjara Superkeliru yang lebih besar /
Kau mahu, tetapi kini kau penat untuk mahukan sesuatu / Kau kembali seperti sedia ada; hampir luput /
...bersambung
Oleh Affendi Salleh
- Petikan teater 'Waiting For Godot'
Vladimir: Well, shall we go?
Estragon: Yes, let's go.
They do not move.
Matchbook Romance - I Wish You Were Here

Archives

November 2004   February 2005   March 2005   April 2005   May 2005   June 2005   July 2005   August 2005   September 2005   October 2005   November 2005   December 2005   January 2006   February 2006   March 2006   April 2006   May 2006   June 2006   July 2006   August 2006   September 2006   October 2006   November 2006   December 2006   January 2007   February 2007   March 2007   April 2007   May 2007   July 2007   November 2007   January 2008  

This page is powered by Blogger. Isn't yours?

Subscribe to Posts [Atom]

 

 

 

 
shahnon.com © 2002 - 2009